Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Velomobile

Gegevens

Volledige titel

Velomobile

Auteur

Vytas Dovydenas

Categorie

Boeken over ligfiets& algemeen

Uitgever

Verlag Technik

Plaats

Berlin

Bladzijden

128

Druk

Onbekend

Jaar

1990
Oorspronkelijk: 1990

ISBN

3-341-00790-3

Omschrijving

Dat de moderne ligfiets in de jaren zeventig niet alleen in de VS tot ontwikkeling werd gebracht, maakt dit boek van Dovydènas, docent aan de ingenieursopleiding te Vilnius (Litouwen), duidelijk. Uit zijn eigen boek komt Dovydènas naar voren als de leidende figuur achter de HPV-beweging in de USSR. Hij was naar eigen zeggen samen met zijn collega's onder meer verantwoordelijk voor 'de eerste race-velomobielen van de USSR' (1976). Net als in de westerse HPV-beweging komt ook bij Dovydènas de inspiratie voort uit de hoge verwachtingen over de velomobiel als alternatief transportmiddel van de toekomst - een gedachte die in het Oostblok (denk aan Trabant of Lada…) misschien minder vergezocht was dan in het Westen.

De oorspronkelijke Litouwse uitgave van Velomobile verscheen in 1979, nog onder Sovjet-bewind dus. Van deze Litouwse uitgave werd in 1986 een Russische vertaling gepubliceerd, die op haar beurt in het Duits werd vertaald en met een hoofdstukje (geschreven door Dieter Schäfer) over de Leipzigse ligfiets-constructeur Paul Rinkowski (1915-1986) werd uitgebreid. Deze Duitse uitgave verscheen niet lang na de val van de Muur in 1989. De invloed van de 'glasnost' is bespeurbaar: terwijl in het (eveneens hier opgenomen) voorwoord tot de Russische uitgave van 1986 uitsluitend USSR-prestaties worden vermeld, maakt de auteur vier jaar later op dezelfde plaats gewag van zijn goede ervaringen met de 'Easy Rider' [sic!] van Gardner Martin en de großartige prestaties van de Amerikanen op dit gebied. Hoewel gepubliceerd na vijftien jaar van eigen en andermans onderzoek lijken de auteur en zijn Oost-Europese collega's nauwelijks boven de elementaire (nog sterk theoretische) ontwikkelfase uitgestegen. Dovydenas trad overigens in het ongedeelde Europa van de jaren negentig nog verschillende keren op tijdens de European Seminars on Velomobile Design (1993, 1994 en 1998, zie aldaar). Zijn literatuuropgaven bieden zicht op het sovjet-onderzoek naar alternatief fietsvervoer.

Verkrijgbaarheid

Velomobile was in januari 2004 antiquarisch voor weinig geld nog goed verkrijgbaar (zie bijv. www.zvab.com of www.amazon.de). Gelukkig maar, want het enige exemplaar in het bezit van een Nederlandse Universiteits-bibliotheek (UB Delft) is zoekgeraakt.

Inhoudsopgave

1. Einteilung der Fortbewegungsmittel (over 'Biotransport' (HPVs) in het algemeen, definitie en indeling van velomobielen, de ervaring van het velomobielrijden en een uitweiding over de Litouwse stad Siauliai als velomobielcentrum met een eigen terugkerend ontwerpconcours in de sovjet-periode (1985: 45 deelnemers!))
2. Gegenwärtiger Stand des Velomobiltransports (kort algemeen historisch overzicht en een meer uitgebreide recente geschiedenis van record-velomobielen)
3. Kritische Analyse der Konstruktion von Velomobil-Prototypen (nadelen van gewone fietsen, de eerste velomobielen èn van auto's)
4. Theoretische Aspekte bei der Entwicklung eines Velomobils (weerstand, ergonomie, biomechanische aspecten, stabiliteit, schokdemping en vering, vormgeving)
5. Versuchs-Velomobile (beschrijving van 15 prototypen uit de periode 1975-1987, o.a. met roeiaandrijving, twee-, drie- en vierwielers, spoorfiets, sportmodel)
6. Projektierung und Erprobung eines Velomobils (ervaringen mbt 'carosserie', lichaamspositie, aandrijfbeweging, aandrijfwijzen (elektrisch, wind), wielen, frame, besturing, zitting, instrumenten, kleding; testen van een velomobiel)
7. Velomobil und Sport (wegwedstrijden, baanwedstrijden, 'velocarting', technische concurrentie, tourisme)
8. Velomobil-Transportsysyeme (uitgebreid hoofdstuk over de velomobiel als transportmiddel van de (stad van de) toekomst, o.a. over overdekte fietspaden, inrichting + organisatie van het verkeer)
9. Paul Rinkowski (over de Leipzigse ingenieur en ontwerper van ligfietsen)

Ligfiets.net 2.0

Inhoud website

E: redactie@ligfiets.net

Techniek website

E: webmaster@ligfiets.net

NVHPV

E: nvhpv@ligfiets.net
T: +31 172 23 34 52
KvK: 40259675
Meer informatie
Lid worden en opzeggen